13 کامند مهم و کاربردی در لینوکس – بخش اول

امروزه بیش از 80٪ اینترنت توسط سرورهای لینوکس تأمین می شود.، اگر می خواهید برنامه های خود را بر روی سرور لینوکس  و یا سرور مجازی VPS لینوکس پیاده سازی و مدیریت کنید ، باید برخی از دستورات اصلی و مهم لینوکس را بدانید.

هرچند  نمی توان همه این دستورات را در قالب یک مقاله آموزش داد ، اما در این آموزش قصد داریم نگاهی به برخی از دستورات اصلی لینوکس بیاندازیم که لازم است برای شروع به کار با shell لینوکس با این دستورات آشنا باشید.

1.دستور PWD

pwd کوتاه شده Present Working Directory است. این یک ابزار Command-Line (خط فرمان) است که مسیر دایرکتوری که در آن لحظه در آن هستید به شما نمایش می دهد.

بطور مثال در تصویر زیر، با استفاده از دستور cd به مسیر دایرکتوری مشخص cd /home/dd/pictures رفته و سپس مشاهده می کنید که با دستور pwd همان مسیر دایرکتور نمایش داده شده است.

pwd به صورت پیشفرض symbolic link را نمایش نمی دهد پس اگر در یک دایرکتوری symbolic link قرار دارید،  با اضافه کردن P- مسیر کامل نمایش داده خواهد شد.

2.دستور cd

دستور cd مخفف ” change directory” است و به شما این امکان را می دهد از یک دایرکتوری به دایرکتوری دیگر بروید.

برای رفتن به یک مسیر و یا پوشه خاص با دستور cd ، مسیر پوشه را با وارد کردن پارامترهای آن مسیر وارد نمایید:

در صورتیکه دستور cd را به تنهایی وارد نمایید دایرکتوری فعلی شما به دایرکتوری  home (root) تغییر داده می شود.

این دستور را می توانید به شکل زیر نیز وارد نمایید:

برای برگشتن به دایرکتوری قبلی به جای تایپ مجدد مسیر موردنظر خود میتوانید دستور cd را به صورت زیر وارد نمایید:

cd –

3.دستور mv

کامند mv یک دستور کاربردی است که پرونده ها و پوشه ها را از یک مکان به مکان دیگر منتقل می کند. دستور mv می تواند یک یا چندین فایل دایرکتوری را جابجا کند.

این دستور همچنین برای تغییر نام فایل ها و دایرکتوری ها نیز استفاده می شود. به این صورت که نام فایلی را که می خواهید تغییر داده شود را به عنوان اولین پارامتر و نام جدید آن را به عنوان پارامتر دوم وارد نمایید:

برای انتقال یک یا چندین فایل نیز نام فایل های مورد نظر را به عنوان پارامتر اول و در ادامه مسیر دایرکتوری جدید را وارد نمایید:

دستور mv به طور پیش فرض فایل را در مقصد overwrite می کند. برای اطلاع دادن قبل از overwrite کردن فایل در مقصد ، از -i استفاده کنید.

4.دستور rm

دستور rm کوتاه شده “remove” است که برای حذف فایل ها و دایرکتوری ها استفاده می شود.

در استفاده از دستور rm دقت داشته باشید که پس از حذف فایل یا دایرکتوری ، بعداً نمی توانید آن را بازیابی کنید.

برای پاک کردن یک فایل ، فقط نام فایل را به همراه دستور rm وارد کنید.

همچنین می توان چندین فایل را به صورت یکجا حذف نمایید.

برای حذف یک دایرکتری ، از کلید r- استفاده کنید ، که به معنای حذف همه فایل ها و پوشه های آن دایرکتوری می باشد.

برای دریافت تایید از شما پیش از حذف فایل ها و پوشه ها ، از کلید -i استفاده کنید ، بدین ترتیب قبل از انجام هر عمل حذف ، از شما درخواست تایید می کند.

5.دستور mkdir

دستور mkdir خلاصه شده “make a directory” است. برای ایجاد دایرکتوری ، نام دایرکتوری را به همراه دستور mkdir وارد کنید.

گاهی اوقات ، شما نیاز به ایجاد یک ساختار دایرکتوری تو در تو دارید. به جای ایجاد دایرکتوری یک به یک ، با اضافه کردن p- به دستور یک ساختار دایرکتوری کامل ایجاد کنید.

اگر می خواهید جزئیات کار در روند ایجاد دایرکتوری ها ارائه به شما ارائه شود ، از گزینه v- استفاده کنید.

6.دستور ls

ls دستور لیست کردن در لینوکس است و لیست کاملی از فایل ها یا محتویات یک دایرکتوری را نشان می دهد. کافیست ls را تایپ کرده و کلید Enter را فشار دهید. تمام محتوای دایرکتوری برای شما نمایش داده می شود.

از کلید l- استفاده کنید تا لیست فایل ها و محتویات دایرکتوری فعلی در قالب یک لیست طولانی و با جزئیات کامل نشان داده شود.

در لینوکس ، فایل های مخفی با یک نقطه (.) شروع می شوند. نماد است و در لیست یک دایرکتوری معمولی نامرئی هستند. کلید a- تمام محتوای دایرکتوری فعلی از جمله فایل های مخفی را فهرست می کند.

بعضی اوقات ممکن است بخواهید به جای محتوای دایرکتوری ، جزئیات آن را بدست آورید. برای به دست آوردن جزئیات یک دایرکتوری ، از گزینه -d استفاده کنید.

 به عنوان مثال ، اگر از ls ​​-l / home استفاده می کنید ، تمام پرونده های موجود در دایرکتوری /home را نشان می دهد. اما اگر می خواهید اطلاعات مربوط به دایرکتوری home/ را نشان دهید ، گزینه ld- را مانند تصویر زیر استفاده کنید.

7.دستور touch

touch یک دستور لینوکس است که برای ایجاد سریع فایل متنی(text file) استفاده می شود.

برای ایجاد یک فایل خالی با دستور touch ، می بایست به صورت زیر عمل کنید :

همچنین می توانید از touch برای تغییر زمان های دسترسی و تغییر فایل ها استفاده کنید.

اگر می خواهید آخرین زمان دسترسی به یک فایل موجود را به زمان فعلی تغییر دهید ، از کلید –c استفاده کنید. اگر پرونده موجود باشد ، touch زمان آخرین دستیابی به فایل را به روز می کند ، در غیر این صورت هیچ کاری انجام نمی دهد.

برای تغییر زمان ویرایش یک فایل ، از کلید m- در دستور touch استفاده کنید.

برای تغییر زمان دسترسی و تغییر با هم ، از کلیدهای a- و m- با هم استفاده کنید.

برای تغییر زمان دستیابی به فایل و تغییر آن به یک زمان خاص ، از گزینه t- استفاده کرده و فرمت زمان را به صورت زیر مشخص کنید:

[[CC]YY]MMDDhhmm[.ss]

همانطور که مشاهده می شود مقادیر [CC] و [ss] اختیاری می باشند.

در تصویر زیر مقادیر زمانی سال ، ماه، روز، ساعت و دقیقه برای فایل touch.txt تغییر داده شد.

توجه داشته باشید که پس از به روزرسانی زمان دسترسی یا تغییر با استفاده از دستور touch، تغییر ایجاد شده را با دستور stat تایید نمایید:

در این آموزش چند دستور مهم و کاربردی در سرور مجازی لینوکس آموزش داده شد ، پیشنهاد می شود در ادامه ، بخش دوم این آموزش را نیز مطالعه بفرمایید.

سرور های میزبان اول دارای فایروال های پیشرفته می باشد که امنیت سرویس شما را تامین نماید.آنتی دیداس-سیستم کنترل هوشمند ارتباطات – کنترل پکت ها می باشد

دستور PWD در سرور لینوکس چه کاربردی دارد؟

pwd کوتاه شده Present Working Directory است. این یک ابزار Command-Line (خط فرمان) است که مسیر دایرکتوری که در آن هستید به شما نمایش می دهد.

دستور cd در سرور لینوکس چه کاربردی دارد؟

برای رفتن به یک مسیر و یا پوشه خاص می توانید از دستور cd ، استفاده نمایید. مسیر دایرکتوری مورد نظر با وارد کردن پارامترهای آن در دستور cd تعیین می شود.

دستورls در سرور لینوکس چه کاربردی دارد؟

ls دستور لیست کردن در لینوکس است و لیست کاملی از فایل ها یا محتویات یک دایرکتوری را نشان می دهد. کافیست ls را تایپ کرده و کلید Enter را فشار دهید. تمام محتوای دایرکتوری برای شما نمایش داده می شود.

1 1 vote
امتیاز مقاله
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments